duminică, 30 septembrie 2018

Toamna, cândva...

Pentru o vreme, toamna mea a început cu un lung drum cu trenul, uneori o zi întreagă. Mă încercau deopotrivă două emoții: cea a plecării, a despărțirii pentru o vreme și cea a necunoscutului care mă aștepta, a revederilor, a întoarcerii către sine.
Mă însoțeau mai mereu o câte carte sau o revistă pe care nu ezitam să le abandonez dacă vecinii de călătorie reușeau să mă atragă în conversații interesante. Da, în lungile călătorii cu trenul am aflat multe povești de viață.
Orașul m-a copleșit (de) la început. Și oamenii, în aproape egală măsură. În prag de octombrie orașul fremăta de visuri tinere, ale studenților veniți de pretutindeni, deciși să cucerească "lumea".
La întrebarea mea timidă despre cum pot ajunge la Universitate, o doamnă între două vârste (mai mult spre a treia) mi-a explicat cum, apoi s-a hotarât să mă conducă până acolo, căci oricum "n-am mai fost de multă vreme prin centru și am abonament pe toate liniile". În tramvaiul galben, cu mintea și sufletul de atunci, la nici 19 ani (dar și de acum), gestul acesta mi s-a părut foarte emoționant . Și cred tot mai mult nu doar că timpurile/ vremurile se schimbă ci mai ales oamenii.
În serile lungi de iarnă (deși în zona aceea iernile nu sunt așa aspre) în care nu ieșeam prea mult, o unguroaică frumoasă,  ne cânta la chitară  pe holul căminului, cu noi așezați turcește, ascultându-i vocea  angelică, melodii in ungurește, română sau engleză, deseori melodiile Cenaclului Flacăra... Iar Sorana, in ultimul an la Litere, îmi împrumuta mereu cărți grozave, pe care le citeam pe banca "mea" din Parcul Botanic, în weekend-urile în care mai toti colegii mergeau acasă.
Tot atunci, la începutul studenției, l-am văzut și auzit pentru prima dată pe Goran Bregović... și i-am "întâlnit" pe Joan Baez, Vaya Con Dios, U2, Mike Oldfield, The Moody Blues, Sting și mulți alții.
Apoi, câțiva ani mai târziu, într-o toamnă caldă și prietenoasă, mi-am căutat primul loc de muncă. Interviul în enegleză mersese bine deși angajatorul, un canadian de origine română nu era genul prea vorbăreț. La un moment dat, a ieșit din birou pentru a vorbi la telefon iar eu mi-am făcut curaj și m-am întors către peretele transparent, cu totul din sticlă. Într-o sală imensă, scăldată în lumina blândă a soarelui de septembrie, în fața unor șevalete înalte, vreo zece artiști de toate vârstele pictau/ restaurau, în stil romantic, diverse piese de mobilier. În cei doi ani petrecuți alături de ei, am aflat multe despre artă, despre pasiune și talent, despre culori și umbre iar unii mi-au devenit prieteni pe viață, căci distanța nu poate împiedica gândul bun. Cândva, un pian vechi mi-a cântat doar mie din "Promenada", un tablou  însuflețit de Musorgski...
Iar anul acesta se împlinesc 20 de ani de la prima toamnă văzută din tren..."O lume de 20 de ani", una dintre melodiile ascultate des pe holurile caminului studențesc:"nelămurită să rămână/ fie taina mea, fie taina mea/ n-o împart cu nimenea..." Dincolo de nostalgia vârstei și a orașului cu suflet, nu mă simt în căutarea unui paradis pierdut... port cu mine locuri și oameni și trăiri despre care le voi putea povesti lor când vor mai crește sau când vor vrea să le afle.
 Căci "Amintirile sunt o muzică ce ne vine de undeva dincolo de orizont"*...
(*Garabet Ibrăileanu)

vineri, 28 septembrie 2018

Mai verde...

dezbracă-ți toamnă haina rece,
mai scaldă-te o vreme-n chihlimbar
mai lasă-un val de verde sa mă-nece,
să nu mă treacă timpul în zadar.

dezbracă-te de gri și nu te teme
e-n mine soare pentru doi,
dar pentru toate va veni o vreme...
pentru uitare, pentru frig de ploi.


marți, 25 septembrie 2018

Facă-se toamnă!

facă-se toamnă, așadar.
să plouă cu eșarfe diafane,
să uit să mai rup foi
din calendar,
să se oprească timpul
în castane...
facă-se toamnă iar
ca niciodată
și să nu cadă frunze,
ci iluzii
iar pentru toate
câte-au fost odată
să nu mai am nevoie
de concluzii.



duminică, 23 septembrie 2018

Despre drept, dreptate, drepturi și (pre)judecăți

Noi nu (mai) avem bicicletă. A fetiței "i-a rămas mică" și am dat-o altor copii iar cea a tatălui ei a fost furată (culmea, dintr-o boxă inchisă) acum câțiva ani și nici unul dintre ei nu a vrut alta. Totuși, în fața ușii noastre, stă mereu parcată o bicicletă de adolescent/ adult și nu știu a cui este. Un etaj mai jos, scara este "împodobită" nu cu una ci cu alte trei-patru biciclete, tot mari, suprapuse pe balustradă, îngustând mult spațiul necesar trecerii. De la începutul verii și până azi urcatul/ coborâtul scării poate fi o adevărată aventură mai ales dacă ai un copil mic în brațe/de mână, un cărucior sau o tricicletă, niște sacoșe eventual vreun bidon mare cu apă (în orașul meu cumpărăm multă apă de vreo zece ani încoace, nu "de fitze", ci de nevoie). Dacă nu mai ești prea tânăr sau ai câteva kg în plus zici "Doamne' ajută" că ai ajuns cu bine la parter (sunt și acolo biciclete, firește) sau în casă fără să te împiedici de vreuna. M-am întrebat nu o dată, retoric, ale cui or fi, dar n-am bătut la ușile vecinilor să îi rog să le ia din fața ușii mele, nu am făcut vreo sesizare la administratorul blocului, nu am lipit afiș la avizier, etc. E neplăcut dar nu insuportabil și cum vremea bună probabil nu va mai ține mult, mă gândesc că bicicletele își vor găsi alte "parcări", mai ales că toate etajele sunt prevăzute, din fericire, cu balcoane individuale și uscătoare comune.
Noi nu avem deocamdată biciclete. Alții au. Este dreptul lor. Noi suntem o familie standard, tradițională. Alții nu sunt. Este dreptul lor. Atât timp cât bicicletele lor/ convingerile lor nu intră într-un conflict real și cu consecințe vizibile cu viața/ familia mea, nu cred că avem nevoie de modificarea Constituției. Nu acum, nu în țara asta care are, în an Centenar, cel puțin alte 100 de probleme adevărate de rezolvat.


vineri, 21 septembrie 2018

Simfonie de toamnă

Dimineață însorită de toamnă blândă...parcă prea blândă. Septembrie de chihlimbar. Ceva mă îndeamnă să ascult un strop de Tudor Gheorghe...îl caut și las să-mi picure în cafea acorduri din "Toamna simfonic".
Îi știu muzica din copilărie, când  îi ascultam discurile la pick-up... mă întorc des, cu drag, către toate anotimpurile sale...Am însă regretul de a nu-l fi văzut într-un spectacol live, deși mama își amintește că acum mulți ani a cântat și pe aici.
Cu vocea sa inconfundabilă, cu infinita sa dragoste pentru Limba și literatura română, pentru folclorul autentic,  reușește să bucure generații întregi, așezând cu grijă cuvintele și sunetele la locul lor, întru vibrația sufletului, întru firesc.
La un moment dat afli/ vezi/ înveți că nimic din ceea ce iubim nu este veșnic... unii oameni își câștigă însă dreptul la un strop de nemurire. Eu cred că Tudor Gheorghe este unul dintre acești oameni.
 https://www.youtube.com/watch?v=fnlFJqlR158


marți, 18 septembrie 2018

" Sunt timid, dar mă tratez!"

Vorbeam dăunăzi cu cineva apropiat despre emoțiile/ tracul la copii și adolescenți și despre felul în care acestea îi pot afecta negativ mai ales în anumite momente importante (diverse teste, examene, întâlniri cu persoane/ situații noi, etc).
M-am gândit apoi la mine... Am fost eu însămi un copil destul de timid, oricum genul "nu vreau să fiu în centrul atenției". Nu îmi plăcea să îmi citesc compunerile în fața clasei (deși îmi plăcea să le scriu și mă bucura faptul că sunt apreciate), preferam întotdeauna examenele scrise și nu îmi plăcea să ies în evidență într-un grup de colegi/ prieteni.
Aveam puțin peste 20 de ani când am participat la un Festival de poezie de la Făget. Unul dintre organizatori m-a anunțat că am obținut o mențiune și că sunt invitată la festivitate, ocazie cu care urmau să aibă loc o lansare de carte și un eveniment sportiv. Ajunsă acolo, m-am trezit printre oameni mari, mulți dintre ei fiind deja autori cu volume proprii, cu vechime în literatură sau presă. Mă copleșiseră emoțiile, mai ales când am văzut că premianții erau rugați să recite câteva dintre textele înscrise în concurs. Mi-am făcut curaj și când mi-am auzit numele am urcat pe scenă, încercând să îmi spun versurile cât mai clar. Un domn a strigat cu umor: "Puțin mai tare domișoară, că aici în spate suntem și unii ceva mai cărunți!" Am luat o vază cu iasomie de pe cea mai apropiată masă, am pus-o pe prima treaptă și m-am așezat lângă ea, apoi mi-am reluat lectura...i-am simțit și văzut aplaudând zâmbind, cu indulgență, surprinși poate de gestul meu, însă iasomia m-a ajutat să-mi fac auzită vocea.
Nu e ușor să-ți depășești temerile, să te lupți cu emoțiile, cu gândul că poate nu vei reuși ce ți-ai propus, cu teama de a nu dezamăgi...încrederea în sine se cultivă, se educă, se exersează și se învață treptat. Uneori te poate ajuta practicarea unui sport, găsirea unui hobby, o discuție cu un prieten sau chiar cu un specialist. Alteori îți dă curaj dragostea și aidoma lui Pierre, personajul interpretat de Pierre Richard în filmul "Je suis timide, mais je me soigne" devii în stare să învingi orice obstacol pentru a găsi iubirea.... Te mai "vindecă" de timiditatea excesivă și viața, pe măsură ce depășești anumite momente, iar unele profesii chiar te scapă de ea, sau macar te ajută să o folosești în avantajul, tău. Se pare, de exemplu, că marii actori se descriu ca fiind oameni mai degrabă timizi... așadar, se poate!
 „Scena a fost locul unde am simţit prima oară că pot vorbi. Personajele spuneau toate aceste lucruri pe care nu le-aş fi putut spune niciodată. Lucruri pe care nu mi-am dorit dintotdeauna să le spun, ceea ce a fost pentru mine o extraordinară descătuşare.”
(Al Pacino)



sâmbătă, 8 septembrie 2018

Do you remember?

Da, îmi place să mă uit la Vocea României...de fapt, îmi plac "audițiile pe nevăzute".
Îmi place să văd cum oameni de diverse vârste și profesii își depășesc emoțiile, temerile, tracul, descurajările altora, teama de ridicol și urcă poate pentru prima dată pe o scenă sau în fața unui public mult mai mare decât într-un club de karaoke, îndeplinindu-și o dorință sau chiar un vis.
Până la finalul piesei niciun scaun nu se întorsese către fata frumoasă, cu ochii verzi, a cărei voce deja  mă câștigase până la primul refren. Spre rușinea mea nu știam până acum această melodie, deși îmi place mult Adele. Acolo, în spatele juriului, fata aceasta frumoasă, cu nume de floare, care își mai încercase de cinci ori șanșa de a intra în concurs, a cântat cu ochii închiși, mai mult către sine, cu emoție sinceră, o melodie tristă, de dragoste încă vie. 
Un scaun s-a întors, totuși.
Da, oamenii sunt norocoși, surprinzători, frumoși.   

vineri, 7 septembrie 2018

Parole, parole(s), parole(s)....

Zilele acestea am vrut să fac o comandă de carți pe site-ul unei librării on-line. Am mai cumpărat de la ei, am fost mulțumită și cum este febra perioadei "back to school" (deși sincer îmi place mai mult expresia franțuzească "la rentrée des classes") am vrut să profit de anumite reduceri. Pe finalul comenzii mi-am dat însă seama că am uitat parola aleasă la înregistrarea inițială. Evident, nu este prima dată când mi se întâmplă asta și presupun că nu sunt singura. În ultimii ani viața noastră este formată și din (multe) parole, coduri: pin-uri carduri, parole pentru e-mail, conturi de socializare, diverse site-uri, aplicatii la serviciu, internet banking, etc.... Poate că mai simplu ar fi să o folosești pe aceeași, dar unele site-uri/ aplicații au cerințe specifice (un anumit număr de caractere, o literă mare, cifre, semne speciale etc); altele trebuie schimbate periodic și nu se pot repeta. Nu mai încercăm de mult să învățăm o poezie dar ne străduim să ținem minte combinații de litere și cifre, care să nu fie ușor de ghicit, iar uneori avem noi înșine nevoie de un robot care să ne salveze: "dacă ai uitat parola, apasă aici".
Fără aparentă legătură cu mesajul textului,  titlul postării de azi mă duce inevitabil cu gândul și la frumoasa melodie de la începutul anilor '70 pe care, recunosc, o prefer în varianta franceză, cântată de Dalida si Alain Delon "Paroles, paroles..." Da, suntem dependenți de cuvinte. Ale noastre și mai ales ale celorlalți...
 Lansată inițial in Italia, melodia a avut un succes neașteptat și a fost preluată, tradusă și cântată în duet în majoritatea tărilor europene.
"Encore des mots toujours des mots 
Les mêmes mots...
Rien que des mots"
www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU


luni, 3 septembrie 2018

De ce nu pot să fiu... trendy

Nu de puține ori am fost întrebată de unde îmi vin ideile, ce mă inspiră să scriu, cum/ de unde îmi aleg subiectele. Am răspuns de fiecare dată la fel, nu pentru că mi-aș fi învățat răspunsul pe de rost ci pentru că acesta este adevărul: de peste tot, de oriunde, din ceea ce cred, din propriile experiențe, din ceea ce trăiesc, din viață.
Nu o dată mi s-a spus că ce scriu eu nu se (mai) caută/ citește. Că nici versurile nu prea mai sunt la modă și că ar trebui să abordez subiecte mai... practice. Am răspuns mereu fără ezitare: "eu nu am un public țintă". Cititorii blogului pot avea orice vârstă, orice profesie, orice religie. Au dreptul să le placă sau nu, să comenteze, să critice, să reacționeze. Nu trăiesc din asta, nu găzduiesc reclame și nici nu promit să rezolv probleme. Dar nu am și nici nu intenționez să încep să practic ipocrizia de a scrie despre "ce se cere", doar pentru că anumite subiecte ar genera mai multe vizualizări. Mă mulțumesc cu ce am. Nu pot să scriu rețete (culinare sau cosmetice) pentru că nu am inventat nimic în sensul asta, n-am descoperit elixirul tinereții și sportul copy-paste nu este printre hobby-urile mele. Nici indicații despre grădinărit sau bricolaj nu sunt în măsură să dau. Nu ghicesc în cafea, nu fac previziuni astrale, nu culeg plante minune, nu știu cure de slăbit miraculoase, nici secrete despre vedete. Nu fac review-uri (deși am fost întrebată de ce nu fac recomandări de lectură iar asta chiar nu este o idee rea). Am încercat la un moment dat să scriu povești pentru copii și sper să reiau cândva asta. Nu mă pricep la fashion, feng-shui, chakre și alte grozăvii. Nu pot să dau sfaturi despre sarcină, naștere și copii (chiar dacă am trecut de două ori prin asta) căci neavând sudii specifice, postările ar conține maxim 3-4 propoziții: "Bucurați-vă de fiecare etapă, cereți și urmați întotdeauna sfatul medicilor, susțin vaccinarea copiilor și nu luați tratamente după forumuri". Cum aș putea să  sfătuiesc pe altcineva ce să facă când eu însămi sun/ merg de fiecare dată la medic, cu atât mai mult când este vorba despre un copil. Pot, cel mult, să-i spun cum/dacă am trecut printr-o situație similară. cu mențiunea că în orice problemă trebuie consultat un specialist. Nu sunt psiholog dar pot să fiu un bun prieten.
Scriu despre ceea ce simt, despre ce mă bucură, despre ce mă doare, despre cărți și muzică și filme dragi, despre nori imaginari. Când mi se spune: "îmi place cum scrii", "m-ai emoționat", "m-am regăsit în cuvintele tale", "m-ai făcut să caut ceva in bibliotecă" sau "nu știam că scrii și versuri", "mi-ai amintit de..." , "am trimis link-ul unui prieten", etc mă bucur sincer. Este genul de reacție pe care îl aștept și sper încă de la prima postare, acum mai bine de doi ani. Încerc să găsesc în rutina zilei, printre realități sumbre și nedrepte, printre atâtea rele pe care le vedem și citim peste tot, un moment de frumos și de optimism pe care să-l îmbrac în cuvinte, fără pretenția că fac literatură, cu mărturisirea că scrisul este (și) o formă de egoism, așa cum într-o călătorie mai lungă ai vrea să te însoțească cineva drag. Pentru că avem nevoie de culoare și lumină. Pentru că în acțiunile noastre punem neîncetat și un strop de speranță. Pentru că emoțiile nu sunt dovezi de slăbiciune. Pentru că  "a fi" va cântări întotdeauna  mai mult decât "a avea".