Zilele acestea, răsfoind o revistă on-line, am ajuns la un articol de la sfârșitul anului trecut despre decizia Primariei Romei de revocare a ordinului de exil și astfel de reabilitare morală a poetului Ovidiu - exilat de către Împăratul Octavian Augustus la Tomis, unde a continuat să scrie, mai ales epistole, exprimându-și tristețea de a fi departe de Roma. Autorului Metamorfozelor i s-a făcut așadar dreptate, după 2000 de ani.
Nu cred că latina este o limbă moartă, fie și numai pentru că în multe tări europene (Franța, Italia, Spania, România, Portugalia) încă se predă în școli, majoritatea Universităților având secții de Limbi clasice, iar Dreptul Roman se studiază la Facultățile de drept de pretudindeni, sistemul legal din numeroase țări bazându-se pe acesta.
De altfel, atât în literatură, filozofie, istorie dar și în biologie, medicină sau astronomie întâlnim frecvent expresii, termeni și denumiri latinești.
Sunt și alte argumente care păstreză viu spiritul limbii: în Vatican limba oficială este latină (chiar dacă populația acestuia depașeste cu puțin 800 de locuitori) , iar cele mai importante slujbe publice sunt rostite și în limba latină.
Stema Regala a României este inscripționată cu dictonul latin: "Nihil sine Deo" (Nimic fără Dumnezeu), deviză regăsită pe anumite bancnote și monede folosite înainte de instaurarea regimului comunist. Casa Regală acordă începând cu anul 2010 Decorația Regală "Nihil Sine Deo", distincție oferită pentru merite deosebite, unor personalități din diverse domenii.
Nu pot spune că am îndrăgit-o încă din clasa a VIII-a, însă la liceu,
fiind și materie de teză, am încercat să-i înțeleg importanța, să-i apreciez frumusețea.
În urmă cu mulți ani, într-un moment de cumpănă, mi-am lipit pentru totdeauna de suflet, cu speranță, o rugăciune veche, în limba lui Cicero. Numită și "Închinăciunea Îngerului", rugăciunea apare în mai multe confesiuni: catolică, luterană, ortodoxă, protestantă, etc. Versurile ei simple, transpuse pe muzica lui Franz Schubert , au fost căntate de-a lungul timpului de cele mai tulburătoare voci ale lumii: José Carreras, Maria Callas, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, Andrea Bocelli, Angela Gheorghiu, Felicia Filip, Sarah Brightman.
Atâta vreme cât undeva în lume niște absolvenți cântă cu bucurie "Gaudeamus, igitur!" sau un om rostește cu emoție "Ave Maria", limba latină nu poate fi altfel decât vie.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAvand in vedere faptul ca, Imperiul Roman a avut o atitudine expansiva intr-o perioada de dezvoltare a culturii si a beneficiat de multe genii, care si-au pus amprenta asupra acesteia, a fost firesc ca, multe state ale Europei, sa adere la cultura latina. Si, da! Ca si tine, nu consider limba latina o limba moarta.
RăspundețiȘtergere