sâmbătă, 3 februarie 2018

Călător prin istoria vie

Aș fi vrut să-l "întâlnesc" mai devreme. Mi-aș fi dorit să-l regăsesc la liceu in manualele de istorie, de literatură, de psihologie, filozofie sau măcar la lecțiile de dirigenție (chiar, ce se mai discută la orele de dirigenție de azi?).
Cum asta nu s-a întâmplat, mi-ar plăcea ca generațiile actuale/ viitoare să aibă această posibilitate: să învețe de tineri despre un Om cu adevărat special, cu o inteligență remarcabilă și o educație desavârșită, care mai întâi a trăit apoi a scris Istoria.
101 de ani de istorie vie.
Cu prezența sa aristocrată, discretă, cu stilul său rafinat, erudit, cumpătat, Neagu Djuvara poate reprezenta fără îndoială un model veritabil pentru generații întregi, care au la dispoziție cărți, interviuri sau emisiuni în care a fost invitat pentru a-l descoperi pe acest intelectual veritabil.
"Poate doar generaţiile următoare să reuşească a regăsi echilibrul, dacă ar şti, cu hotărâre, să impună cultul cinstei, al respectului pentru cuvântul dat şi pentru semeni."
Personalitate complexă, fascinat de adevărurile istorice, pasionat de muzica și dans, care a călătorit și a văzut multe, cu un fin simț al umorului, al realității și moralității, cu discursul său plin de ineditul unor timpuri de mult apuse dar pline de farmec, Neagu Djuvara merită să-i fie pastrată si promovată opera iar timpul să îl așeze la locul cuvenit în memoria noastră, în istoria următorilor 100 de ani.
  

 https://ro.wikipedia.org/wiki/Neagu_Djuvara

Un comentariu:

  1. Despre Neagu Djuvara se pot scrie multe si speram ca istoria sa-l aseze pe un piedestal, alaturi de alte mari personalitati ale literaturii si culturii romanesti. Imi amintesc ca, cineva il numea (pe buna dreptate) ultimul mare boier din cultura romana. Frumoasa apostila! Neagu Djuvara a însemnat un model care ar fi demn de urmat de foarte mulţi într-o lume în care nu-ţi găseşti un model pe care să-l urmezi. Prin viaţa şi opera lui rămâne în amintirea multor tineri şi a multor netineri. Mi-ar placea, sa stiu ca la orele de dirigentie se discuta despre activitatea sa jurnalistica, literara, diplomatica. Dar, din cate stiu (cunosc), fiind tatic al unei adolescente, in anii de studiu preuniversitar, temele alese de stimabilii dascali pentru orele de dirigentie sunt referitoare la relatiile faurite in mediul virtual, sfaturi despre contraceptie, cine pe cine barfeste, etc. Nimic despre literatura, cultura sau valorile nationale. Apoi, in mediul universitar, poate doar cativa studenti de la facultatile de litere sa citeasca ceva despre el. Un lucru e cert: valorile nationale nu sunt promovate in timpul vietii, apoi, dupa trecerea in nefiinta sunt uitate. Academicienii nostri sunt preocupati ca, in bibliografia manualelor de liceu sau universitare sa promoveze (voit sau nu) alte "personalitati", care nu au de-aface cu cultura romaneasca.

    RăspundețiȘtergere