vineri, 5 ianuarie 2018

Oamenii în halate albe

Pentru a ne face nouă bine cei mai mulți fac sacrificii de care majoritatea dintre noi nu suntem capabili, nedreptățindu-și poate viețile sociale, personale, de familie.
Nu își folosesc conturile rețelelor de socializare sau blogurile pentru a posta selfie-uri ci ca să tină legătura tot cu noi, pacienții, pentru a ne scuti poate de un drum la cabinet sau la spital seara sau în week-end-uri. Ne răspund la telefon și în afara orelor de program sau de sărbători, ne consultă deseori fără programare, înțelegând că un copil nu te anunță politicos că are de gând să se îmbolnăvească.
Ca să ne facă pe noi bine au învățat carte, au ales seminarii și simpozioane în locul vacanțelor cu prietenii sau familia. Citesc și se perfecționează continuu, căci medicina este o știință în permanentă evoluție.
Când ne adresam lor ne așteptăm să rezolve problemele noastre, ale copiilor, ale părinților sau bunicilor și să facă un miracol care să ne salveze de stat la cozi prin spital sau cabinete de specialitate.
Când ne consultă știm că vor ține cont de toate problemele, de alergii, predispozitii sau alte tratamente și ne mirăm cum de reușesc să țină minte atâtea detalii. Oare noi reușim să le mulțumim vreodată cu adevărat?
Da, avem încredere în Oamenii in halate albe cărora de aproape 30 de ani încoace cei pe care i-am ales să ne conducă nu știu cum să le mai complice activitatea.
Da, au depus un jurământ, însă au jurat doar să iși respecte profesia și pacienții, nu regulile și legile stupide ale unor guvernanți care ne umilesc în mod constant pe toți deopotrivă, pentru că sănatatea, educația și cultura acestui popor sunt noțiuni pe care mințile lor ocupate cu propria bunastare nu le pot pricepe.
Tot ce vrem de la "aleșii poporului" este să le respecte vocația, menirea și importanța rolului pe care îl au în viețile noastre.
Iar nouă, dreptul  la Sănătate!



4 comentarii:

  1. Interesant ceea ce spui, Nicole! Este important sa respectam aceste vocatii. Mai ales ca, ele sunt in slujba oamenilor, pentru oameni. Dar, sunt convins ca, posesorul unei vocatii nu a fost chiar "neglijat" de legiuitor. In prezent, medicii au salarii frumoase, decente si cu toate acestea, nu tin cont ca la usa cabinetului lor asteapta cateva ore o mamica insarcinata in luna o noua. Pretul pentru consultatie este acelasi, iar pentru ei, acea mamica reprezinta o cantitate neglijabila, poate doar un bun contribuabil la bugetul personal. Nu inteleg motivul pentru care, acesti purtatori de halate albe (daca se presupune ca sunt beneficiarii unei vocatii), atunci cand mergi la o unitate spitaliceasca de stat, pentru consult, te invita frumos la cabinetul individual invocand fel si fel de motive. Aici e vina guvernantilor, care nu intervin sa le "coasa" buzunarele si sa-i "deposedeze de aceste vocatii. Cea mai mare parte dintre eu sunt oameni dedicati muncii lor, insa, o buna parte s-a transfirmat in comercianti, saltatani alegand vocatia malpraxisului. Vezi ultimul exemplu mediatizat de curand dr. Lucan.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am precizat in text, dar de data asta ma refeream mai ales la Medicii de familie, in contextul actual al noilor reguli CNAS.

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspuns pentru domnul Viorel Gheorghe din partea Medicului de familie Doamna Raluca Grigore:
    "Vă rog să îmi spuneți care venit vi se pare mai mare: salariu lunar al directorului de Casă de 14000 lei sau venitul pe cabinet al unui medic de familie tot de 14000 lei, dar din care platește salarii, intreține cabinetul cu tot ce înseamnă cheltuieli de căldură, energie electrică, telefon etc etc, taxe impozite și rstul îi rămân."

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua! Avand in vedere intrebarea adresata, sunt in masura sa fac urmatoarele precizari:
    1. Afirmatiile facute anterior de mine vizeaza "modul" de desfasurare a activitatilor de catre unii medici specialisti, nicidecum de catre medicii de familie si nu am avut nicio clipa intentia de a generaliza. Sunt cazuri izolate, pe care le vedem in mass-media.
    2. Am tot respectul si recunostinta pentru toti medicii de familie sau specialisti, care inteleg sa-si desfasoare activitatea in conditii legale, cu drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta, bineinteles, cu respectarea Juramantului lui Hipocrate.
    3. Am foarte multi prieteni medici de familie si specialisti, care inteleg sa-si faca meseria asa cum trebuie, stiu cu ce se confrunta ei in indeplinirea atributiilor de serviciu, precum si faptul ca remunerarea activitatii lor este una precara.
    4. De asemenea, am tot respectul pentru medicii de familie. Inteleg ca si dumneavoastra faceti parte din aceasta categorie. Cunosc faptul ca suma atribuita unui CMI/luna este de 14000 lei, din care se platesc contributii, salarii, chirii, utilitati, precum si faptul ca medicilor de familie le este interzis sa consulte mai mult de 20 pacienti/zi, pentru a nu aduce "prejudicii" bugetului Casei de Sanatate.
    5. Afirmatiile mele s-au referit strict la acei medici specialisti, care activeaza in unitati spitalicesti de stat, iar atunci cand pacientii ajung la cabinetul lor pentru consultatii, sunt invitati frumos, sa treaca pe la CMI-ul lor, pentru investigatii amanuntite (contracost,bineinteles!), transformandu-se din medici in afaceristi.
    In speranta ca m-am facut inteles si ca nu am avut intentia de a generaliza, va rog sa considerati ca afirmatiile mele nu vizeaza medicii de familie, pentru care, asa cum am scris mai sus am tot respectul, ca dealtfel pentru toti acei medici care sunt dedicati meseriei lor.
    In ceea ce priveste salariul directorului Casei de Sanatate, probabil ca legiuitorul a avut in vedere toate aspectele referitoare la profesia acestuia, responsabilitatile ce decurg din fisa postului, drepturile si obligatiile sale.
    Cum in aceasta tara functiile de conducere sunt mai bine remunerate decat cele de executie, nu pot face alte comentarii. Da, as putea spune ca sunt de acord ca medicii de familie sa primeasca fonduri mai mari, pentru a-si desfasura activitatile in conditii decente.
    Respect pentru toti medicii dedicati meseriei, implicit pentru dumneavoastra!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere